Moldova, performanțe remarcabile la tir

Moldova, în prim-planul tirului sportiv internațional regional: o lună de succes și perspective promițătoare

Luna noiembrie este una plină de competiții și reușite pentru sportivii din Republica Moldova, care și-au demonstrat din nou talentul și determinarea pe scena internațională a tirului sportiv. Într-un context competitiv, cu participare din mai multe țări, echipa moldovenească a reușit să obțină rezultate impresionante atât în România, cât și în Serbia, consolidându-și poziția în acest sport de precizie și concentrare.

Federația Sportivă Națională de Tir din Republica Moldova împreună cu Clubul Sportiv al Armatei Naționale a coordonat cu succes organizarea Campionatului Clubului Sportiv Central al Armatei Naționale, un eveniment care a reunit cei mai buni trăgători din țară.

La nivel național Campionatul Clubului Sportiv Central al Armatei Naționale un eveniment important în calendarul sportiv intern, care a oferit sportivilor noștri ocazia de a se pregăti și testa înaintea competițiilor internaționale. Acest campionat a subliniat nivelul ridicat de pregătire și dedicare al trăgătorilor noștri, consolidând lotul național pentru participarea la competiții internaționale, inclusiv Campionatele Internaționale de Tir cu Aer Comprimat, desfășurate la Iași, România.

Participarea Republicii Moldova la competiția din România, Iași – un podium bine meritat

În perioada 13-17 noiembrie 2024, sportivii moldoveni au participat la Campionatele Internaționale ale României la tir cu aer comprimat, desfășurate la Iași, în cadrul Poligonului „Alin Moldoveanu – Omega Tehnoton”. Evenimentul a reunit aproximativ 150 de sportivi din România, Ucraina și Republica Moldova, iar performanțele sportivilor noștri au fost remarcabile:

  • Anna Dulce, campioană europeană de senioare, a confirmat statutul său de favorită, cucerind medalia de aur la proba de pistol pentru junioare.
  • Republica Moldova a obținut în total cinci medalii, inclusiv una de aur, demonstrând valoarea și talentul echipei noastre.

Performanța Annei Dulce nu doar că a adus prestigiu echipei moldovenești, dar a arătat și potențialul impresionant al tinerilor sportivi din țară.

Atmosfera competiției a fost una vibrantă, iar organizatorii au subliniat nivelul ridicat al participanților. Sala Voievozilor de la Palatul Culturii a găzduit festivitatea de premiere, unde au fost intonate imnurile naționale ale Moldovei, Ucrainei și României, un moment emoționant care a evidențiat prietenia și respectul dintre națiuni.

După intonarea imnurilor de către baritonul Dmytro Melnyk de la Opera Naţională Română în Iaşi, cei 24 de medaliaţi în probele individuale au primit medalii, cupe şi flori, iar învingătorii au primit câte un premiu în bani.

Şefii delegaţiilor oaspete au apreciat calitatea organizării competiţiei şi a rezultatelor sportivilor, iar Laura Ilie, Ana Dulce şi Maksym Horodynets au vorbit despre succesele lor din acest an şi despre proiectele de viitor.

Senatorul Maricel Popa, preşedintele de onoare al C.S. Omega Tehnoton Iaşi, unul dintre organizatori, a spus: „Ne bucurăm că a fost o competiţie reuşită pentru sportivii din cele trei ţări vecine, care au aliniat la start trăgători foarte valoroşi. Cred că a fost o etapă cu elemente de progres pentru cei mai mulţi dintre participanţi şi dorim să creştem acest nivel prin organizarea Balcaniadei de tir cu aer comprimat de anul viitor.

Deplasarea lotului național al Republicii Moldova la Iași a fost posibilă datorită suportului semnificativ pe parcursul a mai mulți ani pentru acoperirea unor costuri de participare și colaborarea foarte bună cu Federația Română de Tir Sportiv. Atât dna Lucia Mihalache cât și dl. Senator Maricel Popa depun suflet și țin la sportivii noștri ca să promovăm cât mai mult.

Dorim ca Iaşul să devină un atractiv centru sportiv internaţional şi, iată, prin tir putem face acest lucru, cu sprijinul Federaţiei de specialitate, dar şi a altor iubitori de sport. Ne aflăm la început de ciclu olimpic şi ne dorim ca unii dintre participanţii la acest concurs să ajungă la Jocurile Olimpice din 2028.”

Evenimentul s-a încheiat cu un recital al Corului Marii Uniri al Ateneului Naţional din Iaşi, dirijat de Marius Mădălin Munteanu.

Continuarea succesului în Serbia: Grand Prix Smederevo 2024

După etapa din România, sportivii noștri se deplasează în Serbia, unde au participat la competiția „Walther Youth Cup Grand Prix Smederevo 2024” (20-26 noiembrie). Rezultatele obținute sunt impresionante:

  • Anna Dulce (U21) și Ursu Climentii (U18) au obținut locul I la individual.
  • Echipa feminină formată din Anna Dulce, Alexandrina Cuznețov și Alexandra Homutova a câștigat medalia de aur.
  • Echipa masculină, compusă din Ursu Climentii, Cuzmiciov Maxim și Popov Denis, s-a clasat pe locul III.

Aceste performanțe evidențiază pregătirea temeinică și dedicarea sportivilor și antrenorilor noștri, care au contribuit la aceste realizări remarcabile.

Perspective internaționale: Ungaria și Croația

Sportivii noștri vor participa la alte două competiții majore în acestă perioadă:

  1. Hungarian Open, desfășurat în Budapesta, Ungaria, 21-23 noiembrie 2024.
  2. Mladost Trophy, desfășurat la Zagreb, Croația, 30 noiembrie – 1 decembrie 2024.

Având în vedere nivelul ridicat de pregătire, suntem încrezători că sportivii noștri vor obține rezultate deosebite și la aceste competiții.

Mulțumim Ministerului Educației și Cercetării, în persoana dlui ministru Dan Perciun, secretarului de stat dlui Sergiu Gurin (https://mecc.gov.md) pentru sprijinul acordat în aprobarea delegărilor și susținerea participării sportivilor noștri la competiții. De asemenea, apreciem munca asiduă a antrenorilor și a antrenorului Lotului Național:

  • Oleg Moldovan – antrenor lot Național, antrenor CSPLN
  • Tatiana Moldovan, antrenor CSPLN
  • Svetlana Mocrieva, antrenor Clubul Sportiv al Armatei Naționale
  • Iurie Voscoboev, Natalia Borovetcaia, antrenori școala sportivă din Bălți

Dorim să adresăm mulțumiri speciale domnului Anatolie Scacodub, președintele Federației Sportive Naționale de Tir, pentru sprijinul acordat în dotarea sportivilor cu echipamente moderne și pentru rolul său esențial în coordonarea proceselor organizaționale atât la nivel local cât și internațional.