LANSAREA EDIȚIEI BILINGVE A ALBUMULUI “25 DE ANI AI COMITETULUI NAȚIONAL OLIMPIC ȘI SPORTIV DIN REPUBLICA MOLDOVA”

Lansarea ediției bilingve a albumului

“25 de ani ai Comitetului Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova”

Autori : Natalia Doneț, Lucia Juravschi, Cristina Vasilianov

Astăzi, 27 octombrie 2016, în incinta Casei Olimpice a avut loc lansarea ediției bilingve româno-engleză a albumului “25 de ani ai Comitetului Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova”, care reprezintă o adevărată istorie a CNOS, a dezvoltării sportului de performanță și Mișcării Olimpice. Totodată, albumul oferă o retrospectivă în imagini a participării olimpicilor noștri la Jocurile Olimpice începând cu ediția de la Roma 1960.

Evenimentul a adunat membrii Familiei Olimpice: medaliați olimpici, sportivi, antrenori, președinți și secretari de federații sportive, învățători de educație fizică, etc.

Este semnificativ că acest eveniment a încheiat șirul de acțiuni dedicate aniversării de 25 de ani de la fondarea CNOS din Republica Moldova.

Lansarea de carte a fost onorată de prezența oaspeților de onoare:

Dna Monica Babuc, Ministru al Culturii;
Dl Dragoș Hîncu, consilier al Prim-ministrului;
Dl Ion Varta, director al Serviciului de Stat de Arhivă din Republica Moldova;
Dna Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, director al Direcției educație, tineret și sport din mun. Chișinău;
Dl Constantin Olteanu, scriitor-jurnalist.
Dna Monica Babuc a felicitat Comitetul Național Olimpic și Sportiv cu lansarea albumului aniversar și a înmînat președintelui CNOS Nicolae Juravschi o Diplomă de onoare pentru reabilitarea edificiului fostei clinici de hidroterapie, monument de arhitectură de categorie națională. Dna Monica Babuc a subliniat că atât sportivii, cât și artiștii sunt soli adevărați, care duc faima țării peste hotare.

Dna Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb a apreciat colaborarea frumoasă dintre CNOS și Direcția educație, tineret și sport a mun. Chișinău pentru organizarea manifestărilor sportive cu antrenarea elevilor și tinerilor din municipiul Chișinău.

Dl Ion Varta a apreciat valoarea științifică și documentară a cărții și disponibilitatea colectivului Arhivei deStat de a se implica în continuare în studierea suplimentară a izvoarelor cu tematică sportivă, olimpică.

Autoarele Natalia Doneț și Cristina Vasilianov au subliniat că proiectul de elaborare a cărții a fost conceput și ca o oportunitate de a construi o arhivă istorică sportivă fără precedent, care nu va include doar fotografii, dar și materiale video. Ele au exprimat cuvinte de recunoștință Arhivei de Stat a Republicii Moldova, Centrului de Studii Olimpice din Lausanne, Serviciului de Imagini a Comitetului Internațional Olimpic, dar și jurnaliștilor sportivi Boris Harcenko, Serghei Doneț, Vadim Caftanat, Nicolae Buceațchi, Natalia Doneț, Alexandr Chernych, Victor Orehov, Ana Șvețova.

La eveniment au participat de asemenea reprezentanți ai Liceelor cu profil sportiv și ai unor școli sportive specializate din Chișinău, care au primit un set de cărți pentru bibliotecile din instituții.

După lansarea albumului, membrii Familiei Olimpice au plantat în mod simbolic arbori în fața Casei Olimpice.