Participarea sportivilor R. Moldova la Campionatul European de Tir 2017

În perioada 6-12 martie 2017 în orașul Maribor, Slovenia s-a desfășurat Campionatul Europei la TIR. Republica Moldova a fost reprezentată de către sportivii Federației de Tir: Alferin Andrei, Raileanu Ecaterina, Rotari Ecaterina și Tomin Alena, precum și antrenorul Lotului Național de Tir – Oleg Moldovan. Obiectivul acestor competiții a fost de a obține puncte de calificare pentru participarea la Jocurile Europene care vor avea loc în anul 2019 (acest punctaj fiind posibil de acumulat doar în competițiile internaționale oficiale organizate de către ISSF – Federația Sportivă Internațională de Tir).

“Am avut așteptări mai bune, în special după o altă etapă desfășurată în luna ianuarie 2017, Concursul Internațional din or. Munchen (Germania). Spre regretul nostru, nu toți sportivii au reușit să se afirme și să depășească acele emoții datorate unei dorințe puternice de a obține un rezultat bun” – Oleg Moldovan, antrenor.

Dorim să menționăm faptul că deși fetele de la pistol Rotari Ecaterina și Tomin Aliona au ocupat locul 39 și 49, se observă o dinamică pozitivă în rezultatul ambelor sportive. Poate fi observat un comportament echilibrat, unde se controlează fiecare secundă, respirație, foc, exact ceea ce este necesar de executat când te afli pe linia de tragere.

Nu același lucru se poate spune despre un alt sportiv foarte bun al Republicii Moldova la proba feminin, pușcă, Raileanu Ecaterina; s-a observat o stare de nervozitate și o pierdere de concentrare care pe final nu a permis obținerea unui rezultat bun ocupând doar locul 76. Este de menționat faptul că sportiva noastră la alte competiții a demonstrat capacitatea de a trage rezultate cu mult superioare.

Liderul echipei noastre la aceste competiții Alferin Andrei, luptând pentru fiecare punct, foc, serie, tot nu a reușit să obțină un loc de frunte ocupând doar locul 53, acumulând un rezultat net inferior capacităților sale, care le-a demonstrat la mai multe competiții anterioare.

„Am fi avut nevoie de mai multă experiență, antrenament și noroc pentru a obține succes la aceste competiții”.

Rezumăm prin a accentua faptul că toți sportivii trebuie să respecte întregul calendar competițional. Participarea la concursuri internaționale este o condiție obligatorie, pentru a câștiga experiență și a putea controla emoțiile. Astfel, vor crește rezultatele și vom obține medalii.

Sportivii Federației de Tir din Republica Moldova participă doar la una sau două competiții internaționale pe an, evident această participare fiind insuficientă pentru pregătirea unui sportiv de talie mondială. Constatăm necesitatea unei contribuții mai semnificative a Ministerului de profil pentru participarea sportivilor noștri la cantonamente precum și competiții internaționale.

Urăm sportivilor noștri să nu renunțe la lupta pentru recorduri, medalii și să facă față presiunii și emoțiilor; ne așteaptă în curând multe competiții și bine-înțeles Jocurile Olimpice din Tokio 2020.

Autori: FTRM.