RAPORT DE ACTIVITATE A FEDERAȚIEI DE TIR DIN REPUBLICA MOLDOVA 2019, 2020
Raport preliminar – în vederea prezentării către Biroul Federal și Adunarea Generală 2021
Realizat: Arcadie Bostan, Președinte Federația de Tir , Constantin David – Secretar General
30 decembrie 2020
Prezentul raport a fost aprobat în Ședința Biroului Federal din 25 ianuarie 2021 — în UNANIMITATE.
A se vedea raport în format . pdf: Raportul Federatiei de Tir pentru anii 2019, 2020
În conformitate cu Legea nr. 330/1999 “Cu privire la cultură fizică și sport” al Regulamentului de organizare și funcționare a federațiilor sportive naționale, precum și în conformitate cu cerințele Statutare – se prezintă Raportul de Activitate a Federației de Tir din Republica Moldova pentru anul 2019, 2020.
Menționăm faptul că Rapoartele de Activitate pentru anul 2017, 2018, 2019, 2020 avizate și aprobate de Federație în structura și formatul solicitat de Autoritatea de Profil/Minister, au fost prezentate către Ministerul Educației Culturii și Cercetării, Direcția Sport — conform cerințelor legale și conform Ordinului ministerului în termenii stabiliți. Documentele prezentate sunt:
- Lista Sportivilor care au obținut performanțe în anul 2019, 2020;
- Lista Lotului Național pentru anul 2019, 2020;
- Calendarul Acțiunilor Sportive pentru anul 2019, 2020;
- Rapoartele de Activitate a Federației de Tir pentru anii 2019, 2020.
Pe parcursul anului 2019, 2020 Membrii Federației sau întrunit în peste 10 ședințe de lucru ale Biroului Federal, unele ordinare altele Extraordinare.
Odată cu declararea stării de urgență/pandemice ședințele au continuat în format electronic organizate de către Secretarul General fiind protocolate corespunzător în procese vebale — astfel activitatea federației putând fi continuată fiind aprobate acte, demersuri, decizii specifice care cad sub incidența hotărârilor Biroului Federației de Tir.
Activitatea Federației în cifre — realizări:
- Au fost organizate mai mult de 10 ședințe ale Biroului Federal. În cadrul ședințelor pe lângă membrii Biroului au fost invitați atât sportivi, cât și cluburi;
- Au fost aprobate mai mult de 40 decizii, demersuri, strategii și planuri de activitate care pot fi materializate și consultate atât prin corespondența realizată cât și interacțiunea cu diferite autorități din străinătate cât și din țară.
- Peste 500 de email-uri de ieșire, documente, scrisori către instituții, cluburi, organizații cu care Federația are acorduri sau interacționează:
- Inspectoratul General de Poliție a RM;
- Poliția de Frontieră a României;
- Ministerul Afacerilor Interne a RM;
- Brokeri, Structuri Vamale, Ministerul Sănătății;
- Ministerul Educației Culturii și Cercetării;
- Cluburi organizatoare de Competiții Internaționale;
- Federația Internațională de Tir; Confederația Europeană.
- Peste 200 apeluri internaționale;
- Deplasări și întrevederi cu conducerea ISSF, Președinții altor federații internaționale;
- Întrevederi, vizite la instituții de stat, autorități;
- Publicarea și menținerea de documente oficiale în pagina web;
- Crearea conținutului și plasarea acestuia în pagina web, rețele sociale;
- Menținerea, mentenanța și actualizarea paginii web de către federație: Hosting, domen, conținut.
*A se vedea și raport financiar 2019, 2020..
Reluarea antrenamentelor și competițiilor — proba TALERE:
Pentru anii 2019, 2020 – a fost desfășurată activitatea competițională la proba de Talere cu suportul clubului Sniping club.
Se constată:
- Numărul sportivilor este în creștere;
- Intențiile de participare sunt pozitive – au fost înregistrați ca membri ai federației – 94 persoane (sportivi, antrenori, sportivi amatori/simpatizanți);
- Au fost agreate condiții speciale de antrenament și tragere pentru membrii federației – semnat/agreat acord de colaborare cu Snipping Club pentru a dezvolta proba de talere;
- Au fost planificate acțiuni/competiții internaționale – însă din motiv pandemic nu s-au materializat.
Promovarea Tirului: PAGINA WEB/ Social Media:
Pagina web: federațiadetir.md
- Anual în pagina web obținem 829 accesări. vizitatori unici și peste 13.000 afișări de pagini/ vizualizate. Trafic lunar 500 accesări organice;
- Site-ul Federației este menținut în limba RO/RU/EN;
- Conținutul publicat se face cu forțe proprii;
- Toate interacțiunile, email, telefon, chat – sunt gestionate de antrenori, secretar general;
- Site-ul este menținut și în mentenanță de către Secretar General;
- Galeria foto este actualizată și completată;
- Cele mai importante informații sunt inserate în pagina web: calendar competiții, rezultate.
Facebook:
- în anul 2015 aveam 142 fani care urmăreau banda de noutăți — În prezent 2020, 01 decembrie avem – 447 fani;
- Peste 150 de comunicate plasate, articole de interes și mesaje către audiența Facebook – realizate cu suportul Antrenorilor (Moldovan Tatiana).
Realizări, oportunități, deficiențe
Realizări:
- În anul 2018, Federația Federația de Tir obține ajutor material de la ESC:
- 2 ținte electronice SIUS ASCOR în valoare de peste 12.000 Euro – ca urmare a întrevederii între Conducerea Federației dl. Arcadie Bostan, David Constantin cu dl. Lisin Vladimir.
- În anul 2019 ianuarie, Federația obține arme cu suportul Ministerului Educației Culturii și Cercetării în valoare de peste 5.000 Euro:
- 2 puști cele mai performante la nivel mondial: Feinwerkbau 800;
- 3 pistoale, cele mai performante: Morini.
- În anul 2020, iulie – urmare a prezentării Strategiei realizate de Federație ajutor din partea ISSF, federația obține 2 loturi de echipament în valoare totală de peste 80.000 Euro;
- Ținte electronice SIUS ASCOR – 10 unități;
- Arme: 5 pistoale/ 5 puști – total, 10 unități.
- Au fost realizate deplasări la competiții internaționale cu suportul Comitetului Olimpic precum și a Clubului Dinamo – oferind atât mijloace financiare conform devizului de cheltuieli cât soluții de transport pentru deplasare.
Oportunități: Reprezentarea Federației în fața autorităților, ISSF, ESC – de către dl. Arcadie BOSTAN, președintele FTRM:
De menționat că în anul 2015, Federația de Tir obține Mașina Automatizată de calcul ținte în valoare de 3400 Euro din partea Confederației Europene de Tir.
Planul de Activitate și programul propus de Președintele Federației Bostan Arcadie la Adunarea Generală a FTRM din 2017 s-a materializat.
Datorită insistenței, dialogului, argumentării în fața comitetului ISSF, în baza scrisorilor/solicitărilor a Strategiei de dezvoltare a Tirului am reușit să obținem cel mai de preț suport din partea ISSF: ținte SIUS ASCOR și Arme.
Au fost mesaje pozitive de a veni în R. Moldova și de a organiza competiții internaționale la talere: țări precum Rusia, Italia, Bulgaria, România, Polonia — au confirmat intențiile de participare;
Au fost discutate oportunități de suport atât cu Asociația FITAV, președinte dl. Rossi precum și cu dl. Babii Sorin, președinte FRTS pentru a desfășura la nivel internațional Balcaniada de Tir și realizarea unor competiții bilaterale și participarea la pregătirea Lotului Național în România.
Tendințe și Priorități ce pot fi realizate:
- Atragerea unui număr mai mare de membri a FTRM:
- de la 40 de membri (inițial) la 400 de membri:
- atragerea membrilor amatori/simpatizanți în Federația de Tir pentru a promova valorile tirului, a sportului de performanță;
- atragerea unor companii/sponsori care să susțină parțial unele competiții desfășurate de către FTRM.
- Promovarea sportivilor și tirului de performanță:
- Cluburile membre să publice comunicatele Federației;
- Cluburile să promoveze sportivii Federației;
- Cluburile să afișeze rezultatele în toate sursele media, recepții, evenimente, întâlniri;
- Cluburile să ofere condiții favorabile de acces la infrastructura sportivă pentru Membrii Federației;
- Cluburile, antrenorii să dezvolte metodologii de creștere a performanței, măiestriei sportive;
- Cluburile să contribuie la atragerea sponsorilor și donatorilor pentru a susține Tirul;
- Antrenorii să participe activ la politica editorială a Federației de Tir, a cluburilor;
- Cluburile să Organizeze recepții și evenimente oficiale precum “ziua ușilor deschise”;
- Cluburile și antrenorii, membrii federației, sportivii să se implice în activități de Voluntariat pentru promovarea Tirului și a Federației;
- Organizarea etapelor/competițiilor Bilaterale cu România, Ucraina, Bulgaria;
- Contribuție sporită din partea Antrenorilor la ridicarea rezultatelor sportivilor și îndeplinirea baremurilor de participare la competițiile internaționale;
- Obținerea unui număr cât mai mare de locuri cotă MQS atât la proba talere cât și aer comprimat sau glonț pușcă și pistol. Cât mai multe MQS avem pentru RM mai multe șanse spre calificare și participare la JO din 2021 de la TOKIO – dacă pandemia nu va modifica calendarul JO;
- Susținerea tuturor sportivilor care doresc să obțină performanță;
- Atragerea copiilor, formarea grupelor pentru a promova și dezvolta acest sport;
- Excluderea costurilor și taxelor de arendă pe poligoane, pentru sportivii lotului național și a federației; Eliminarea barierelor financiare și comerciale care îngrădesc accesul la infrastructura sportivă; Suportul sportivilor cu nevoi speciale;
- Susținerea antrenorilor care sunt motivați și doresc să contribuie la dezvoltarea tirului prin acordarea de suport informațional, material, instituțional precum și acces la resurse informaționale ale ESC și ISSF, granturi și programe de calificare, pregătire.
- Activități planificate cum ar fi mai multe interviuri și comunicate de presă, articole publicate în pagina web, reportaje video, interacțiuni cu autoritățile, mese rotunde. Totul pentru a sensibiliza opinia publică și a mediatiza și populariza acest sport cu tradiție.
Dificultăți și probleme cu care se confruntă Federația:
- Restricționarea accesului sportivilor Federației la infrastructura cu destinație sportivă — prin solicitarea de plăți de la sportivi (inclusiv membri ai Lotului Național) pentru acces și antrenamente pe poligonul de Tragere DINAMO – 10 metri;
- Pe parcursul activității Federației din 2012 – prezent — nu se compensează costuri pentru rechizite de Birou, secretariat inclusiv salariale fie de orice altă natură:
- Telefon (compensare costuri personale/secretar general/președinte);
- Computer (din surse proprii);
- Rechizite pentru birou: Printer, scanner, foi A4;
- Nu există un oficiu de lucru;
- Nu se oferă salariu, prime sau orice suport financiar pentru Președintele Federației și Secretar General – se lucrează în bază cost – 0 Lei;
- Pagina web: Nu sunt compensate costuri de realizare, costuri de mentenanță web, întreținere;
- Toate comunicatele sunt realizate exclusiv gratuit atât în RO/RU/EN;
- Delegarea în teritoriu, competiții, costuri de transport – nu sunt incluse în devizul de cheltuieli a competițiilor;
- Nu sunt alocate resurse financiare pentru menținerea gestiunii contabile;
- Finanțare insuficientă pentru promovarea, susținerea și dezvoltarea tirului.
- Lipsa sponsorilor care să poată contribui financiar sau material la desfășurarea programului competițional;
- Lipsa patrimoniului Federației;
- Inexistența propriilor suprafețe/poligoane de tragere;
- Lipsa oricăror surse de venituri pentru întreținerea federației.
Raport financiar Venituri/Cheltuieli, anul 2019
CAPITOL, Cheltuieli/Venituri | DESCIFRARE | SUMA, MDL |
Încasări, total | 218.732,00 MDL | |
MF TT Chișinău Bugetul de Stat Ministerul Educației Culturii și Cercetării | 188.732,00 MDL | |
Cotizații de membru | 30.000,00 MDL | |
Achiziții: | 101.438,04 MDL | |
3 — PISTOL MORINI AER CM162 | 16683.89 х 3 unități | 50.051,67 MDL |
1 — PUSCA AER COMPRIMAT FEINWERKBAU | 23.357,44 MDL | |
1 — PUSCA AER COMPRIMAT FEINWERKBAU | 28.028,93 MDL | |
Cheltuieli: | 48.888,90 MDL | |
Cheltuieli cu amortizarea | 8.453,10 MDL | |
Cheltuieli bancare | 3.052,50 MDL | |
Cheltuieli cu brokeri | 1.000,00 MDL | |
Taxa de Membru ESC, cotizație | 500 EURO x 19,33 MDL (14.03.2019) | 9.666,35 MDL |
Taxa de Membru ISSF, cotizație | 1500 CHF x17.81 MDL (23.05.2019) | 26.716,95 MDL |
Participare la competiții | 191.443,83 MDL | |
Competiții Internaționale | 164.625,83 MDL | |
Turneul International H&N CUP or. Munchen (Germania) | 60.419,13 MDL | |
Campionatul European de tir. or. Osijek (Croația) | 38.906,15 MDL | |
Cupa Mondială junior la tir or. Suhl (Germania) | 37.628,96 MDL | |
Turneul “Hungarian Open” la tir or. Budapesta (Ungaria) | 27.671,59 MDL | |
Competiții Interne | 26.818,00 MDL | |
Campionatul Republicii Moldova la Tir, Tineret | 7.160,00 MDL | |
Campionatul Republicii Moldova la Tir | 12.016,00 MDL | |
Cupei Open al Republicii Moldova la Tir | 7.642,00 MDL | |
TOTAL Cheltuieli | 240.332,73 MDL | |
Impozite | 1.440,00 MDL | |
TOTAL | deficit acoperit din surse financiare externe | (21.600,73) MDL |
*Devizele de cheltuieli au fost prezentate Biroului FTRM, precum și Ministerului Educației Culturii și Cercetării – conform cerințelor legale.
Raport financiar Venituri/Cheltuieli, anul 2020
CAPITOL, Cheltuieli/Venituri | DESCIFRARE | SUMA, MDL | |||
Încasări, total | 141.129,52 MDL | ||||
MF TT Chișinău Bugetul de Stat Ministerul Educației Culturii și Cercetării | 120.129,52 MDL | ||||
Cotizații de membru | 21.000,00 MDL | ||||
Achiziții: | — MDL | ||||
Cheltuieli: | 12.694,00 MDL | ||||
Cheltuieli cu amortizarea | — MDL | ||||
Cheltuieli bancare | — | ||||
Cheltuieli cu brokeri | Politrans, EximService Br, Valah Broker | 3.099,00 MDL | |||
Taxa de Membru ESC, cotizație | 500 EURO x 19,19 MDL (22.02.2020) | 9.595,00 MDL | |||
Taxa de Membru ISSF, cotizație | se va achita în 2021 | — MDL | |||
Participare la competiții | 118.816,38 MDL | ||||
Competiții Internaționale | 118.816,38 MDL | ||||
Turneul Internaţional H&N CUP or. Munchen (Germania) | 97.806,57 MDL | ||||
Campionatul European de tir. or. Wroclav (Polonia) | 21.009,81 MDL | ||||
— MDL | |||||
— MDL | |||||
Competiții Interne | 5140,96 MDL | ||||
Campionatul Republicii Moldova la Tir | se va decide în privința finanțării | 5140,96 MDL | |||
— MDL | |||||
— MDL | |||||
TOTAL Cheltuieli | 136.651,34 MDL | ||||
Impozite | — MDL | ||||
TOTAL | 4.478,18 MDL | ||||
*Devizele de cheltuieli au fost prezentate Biroului FTRM, precum și Ministerului Educației Culturii și Cercetării – conform cerințelor legale.
Membrii Federației, cotizații:
În anul 2019, 2020 – au fost achitate cotizații de membru inclusiv și prin Ordin de încasare Bancar, direct pe conturile curente în MDL, a Federației de Tir. Astfel, mișcările pe contul curent bancar sunt reflectate mai jos:
Anul 2019
Sold Inițial al 01 ianuarie 2019, în sumă de 17.548,38MDL
Sold Final la 31 decembrie 2019, în sumă de 49.747,88 MDL
Anul 2020
Sold Inițial la data de 01 ianuarie 2020, în sumă de 49.747,88 MDL.
Sold final la data de 30 decembrie 2020, în sumă de 26.050,58 MDL.
Sportivii, membrii simpatizanți, membrii Federației de Tir care nu au achitat cotizația de membru anuală vor fi excluși din membri ai federației, neavând dreptul de participare la competiții naționale și internaționale, conform statutului și deciziei Biroului FTRM.