Amenintarea Federatiei de Tir din partea MAI, MECC si structuri private

Comunicat de presă

Data: 24 septembrie 2021

 

FEDERAȚIA DE TIR DIN REPUBLICA MOLDOVA

INFORMEAZĂ PUBLICUL DESPRE ÎNCERCĂRILE DE BLOCARE A ACTIVITĂȚII FEDERAȚIEI DIN PARTEA FEDERAȚIEI DE „TIR PRACTIC” ȘI A ANGAJAȚILOR MINISTERULUI EDUCAȚIEI, CULTURII ȘI CERCETĂRII A RM ȘI MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

Federația de Tir din Republica Moldova este obligată să informeze publicul că pe parcursul anului 2021, a fost și este supusă unui atac puternic din partea Federației de „Tir Practic” (structură privată afiliată Sniping Club SRL); Ministerul Educației Culturii și Cercetării a Republicii Moldova (MECC) și Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova (MAI).

Scopul fiind distrugerea Federației de Tir din Republica Moldova și lichidarea acesteia din registrul asociațiilor și organizațiilor obștești.

În spatele acestor acțiuni ilegale este nou-creata Federație de „Tir Practic” (anul 2020), care este membră a confederației internaționale de Tir Practic IPSC. Aceste societăți sunt fondate de foști angajați ai Ministerului Afacerilor Interne și ale forțelor speciale ale Ministerului Afacerilor Interne, care au legături strânse cu actuali înalți funcționari ai MAI.

La sfârșitul anului 2020, sus-menționata federație „Tir Practic” a solicitat înregistrarea disciplinelor olimpice de tir Skeet și Trap la Ministerul Educației Culturii și Cercetării al RM – fără aprobarea Comitetului Național Olimpic și Sportiv al RM. Ministerul Educației a înregistrat disciplinele sportive olimpice Skeet și Trap în cadrul federației de „Tir Practic”, contrar faptului că aceste discipline sunt deja reprezentate în Moldova de Federația de Tir, acreditată de ISSF, ESC, CNOS.

Această federație „Tir Practic”, cu ajutorul administrației firmei „Sniping Club” SRL, a înregistrat abuziv lotul național de tir la Ministerul Educației Culturii și Cercetării al RM, inclusiv sportivii Federației de Tir din Republica Moldova, în baza rezultatelor și proceselor verbale urmare a desfășurării Campionatului Național al RM la Talere, care a fost organizat de către Federația de Tir din RM.

Deși, în anii precedenți, proba de tir talere, disciplina olimpică TRAP și SKEET, mereu a reprezentată în cadrul Federației de Tir din Republica Moldova, Ministerul Educației Culturii și Cercetării pentru anul 2021 decide înregistrarea disciplinelor în cadrul federației „Tir Practic”, încălcând astfel Legea nr. 330-XIV din 25.03.99 „Legea cu privire la cultura fizică și sport” articolul 21 aliniat 2, care prevede (2) Pentru o ramură de sport, se poate constitui, în condițiile legii, o singură federație națională.

Dorim să menționăm faptul că aceste încălcări au fost realizate de către Ministerul Educației fără acordul Comitetului Național Olimpic și Sportiv al RM – fiind incluse în cadrul federației „Tir Practic”, care nu deține nici o disciplină olimpică și nu este acreditată de către Federația Internațională de Tir Sportiv ISSF.

Concomitent cu acțiunile de mai sus, clubul sportiv CSC „Dinamo” al MAI, care este o subdiviziune a Ministerului Afacerilor Interne din Moldova, efectuează următoarele acțiuni:

 • Refuză Federația noastră pentru acordarea adresei de corespondență, oficiu și solicită ultimativ conducerii Federației evacuarea de pe teritoriu și club;
 • Insistă asupra schimbării conducerii Federației prin reorganizare;
 • Introduce o taxă pentru utilizarea poligonului de tir „Dinamo” pentru sportivi – membri ai Federației de Tir din Republica Moldova precum și sportivii Lotului Național;
 • Atragere la răspundere contravențională a antrenorilor și conducerii federației pentru nerespectarea condițiilor pandemice pentru participare la probe de control online ESC Air Cup – chiar dacă au fost respectate toate măsurile de protecție și siguranță;
 • Încep procedurile pentru demiterea antrenorului Lotului Național de tir al RM din cadrul „Dinamo”, membru al Federației de Tir din RM, medaliat la Jocurile Olimpice de la Sydney, Oleg Moldovan – a fost deja demis;
 • Îngrădirea accesului pe teritoriul poligonului de tir a antrenorilor și sportivilor Federației noastre, a Școlilor Sportive afiliate Federației care nu sunt membri a clubului „Dinamo”;
 • Încetează colaborarea în dezvoltarea sportului de tir cu Federația de Tir din Republica Moldova;
 • „În mod miraculos” din cadrul Ministerul Afacerilor Interne al RM – dispar toate documentele / registrele privind armele Federației – fără a reînnoi permisul de deținere armelor federației nici măcar pentru armele neletale cu aer comprimat.

Imediat după acțiunile clubului „Dinamo”, angajații din cadrul DGSP IGP al Ministerului Afacerilor Interne anulează permisul general pentru armele Federației, din cauza falsificării documentelor depuse la obținerea unui permis de armă, în speță – necorespunderea adresei oficiale a Federației, astfel fiind sechestrate toate armele sportive ale Federației, incluzând imposibilitatea înregistrării și utilizării armelor oferite din partea Federației Internaționale ISSF, donate în cadrul ajutorului umanitar pentru federație.

Toate aceste premize indicate mai sus au condus la limitarea activității iar în unele cazuri a procesului de antrenament al sportivilor și la desfășurarea competițiilor, conform calendarelor aprobate de Federația de Tir din Republica Moldova.

Prin urmare, cel mai flagrant caz a avut loc la 11 septembrie 2021, când se desfășura prima etapă a Campionatului Național al RM la talere.

În timpul concursului, Inspectoratul General de Investigații (INI al IGP), Secția nr. 2, care se ocupă de spălarea banilor, investigații infracțiuni de finanțare a terorismului, circulația ilegală a armamentului, explozive și substanțelor radioactive a DIISBFT – a blocat standul de tragere al Societății Vânătorilor, care a oferit spațiul pentru desfășurarea competițiilor. Competiția a fost întreruptă prin acțiunile de intimidare agresive. Poliția a blocat fizic orice mișcare a sportivilor în perimetru, au fost somați și amenințați sportivii și angajații standului de tragere.

Motivul unei „operațiuni speciale” atât de serioase a agenților a fost depunerea unei plângeri din partea conducerii Federației „Tir Practic”, în care au indicat că competițiile care se desfășurau erau ilegale, că Federația de Tir din Republica Moldova nu are dreptul legal să le desfășoare, deoarece nu au convenit asupra acestora cu ministerul de resort iar standul de tragere nu ar fi acreditat ISSF.

În astfel de condiții, Federația noastră de Tir din RM supraviețuiește și încearcă să funcționeze.

În ciuda presiunilor din partea structurilor private și a statului, Federația de Tir din RM încearcă să apere și să protejeze sportul de performanță, sportivii, antrenorii și Federația în ansamblu, în mod legal.

Membrii Federației de Tir din Republica Moldova înțeleg că businessul privat și funcționarii cu interese corupte a Ministerului Educației Culturii și Cercetării din RM, a Ministerului Afacerilor Interne al RM doresc să distrugă Federația de Tir din RM acreditată ISSF pentru a controla toate disciplinele de tir olimpice și pentru a trage forțat, sportivii, antrenorii să se antreneze și să activeze conform regulilor lor.

Suntem convinși că pentru ei sportul olimpic nu este un scop, ci un mijloc de a câștiga bani prin:

 • evaziunea fiscală la importul de arme, muniții și materiale de instruire și echipamente presupuse a fi cu destinație pentru sport;
 • dictarea prețurilor și tarifelor pentru acces infrastructură, materiale de instruire și arme;
 • acapararea proprietății de stat pentru valori infime în cazul „Dinamo”;
 • finanțarea din bugetul public pentru sport cu „fraudarea” ulterioară a resurselor alocate.

Suntem obligați să informăm societatea despre ceea ce se întâmplă și sperăm că noua conducere a instituțiilor de stat menționate mai sus vor acorda atenție la ilegalitățile care au loc.

Comunicat de presa FTRM 24.09.2021 RO.pdf

 

FEDERAȚIA DE TIR DIN REPUBLICA MOLDOVA

Adresa: Puskin 11, mun. Chișinău, MD-2012

Email: shooting.md@gmail.com  

www.federatiadetir.md