Punct ochit, punct lovit

Eveniment organizat de Federația de Tir din Republica Moldova.

Ediția 1, 2015 – Chișinău, Poligon Dinamo

Federația de Tir din Republica Moldova a fost gazda unui eveniment ce include tragerea la țintă din mai multe tipuri de arme și muniții inclusiv cu cele care se participă la Jocurile Olimpice și Campionate Mondiale.

Invitații noștri au avut ocazia să încerce cum e să tragi cu arma unui campion. După o mică incursiune în tehnica Securității și bazele tehnicii de tragere a trebuit să învățam cum e să sincronizezi ochirea cu declanșarea. Ce înseamnă presiunea pe trăgaci și cum controlăm respirația.

Aceste elemente sunt remarcate și vizibile mai ales atunci când la o distanță de 10 metri trebuie să ochești în decar (reprezintă fix 0,5 mm.).

Este de remarcat faptul că tot procesul te arunca în acel joc al performanței și competiției care te face să uiți pe moment de toate gândurile externe și te pune față în față cu provocarea: doar ținta, arma, proiectilul și acel moment de concentrație maximă pentru a declanșa perfect.

Dacă pentru început se remarcă un moment de incertitudine sau curiozitate după doar câteva focuri, arma începe sa formeze un tot întreg cu trăgătorul astfel parcă până și timpul se oprește în loc pentru o mai bună execuție de tragere.

Pentru început s-a tras cu pușcă glonț cal. 5,6 mm. Doar că în loc de dioptru (sistem de ochire cu cătare) folosim colimator/(red dot print). După s-a tras cu pistol glonț cal. 5,6 mm. ca ulterior să simțim puterea unui Glock de 9 mm. Bine-nțeles comentariile nu s-au lăsat mult așteptate.

O deosebita ocazie a fost să tragem în Poligonul de 10 metri Dinamo, locație unde Lotul Național al R. Moldova și antrenorul Lotului medaliat al Jocurilor Olimpice – Oleg Moldovan se pregătește pentru competiții naționale si internaționale.

Toți participanții au reușit să aprecieze precizia și performanța muniției, armelor, dar toate acestea nu ar valora nimic dacă nu s-ar lua în considerare și calitatea trăgătorilor de a percepe acele calități și noțiuni necesare pentru o buna execuție a focului.

Credem noi fie chiar si pentru o zi invitații noștri s-au simțit în pielea unui campion. Sperăm, aceste trageri de agrement/antrenament să devină o tradiție și așteptăm cu drag pe poligon simpatizanții acestui sport, atât copii cât și maturi, femei sau bărbați.

Sportul ne face mai buni!!!

Cu drag, conducerea Federației de Tir din Republica Moldova.

Pentru trageri de agrement și antrenament sunteți așteptați la FTRM. Organizăm trageri de agrement individuale și de grup, pentru team building-uri și relaxare activă. Anunțăm că se formează grupuri de doritori care doresc să practice acest sport de performanță.